Specialiosios paskirties vaistų padalinys: „kiekviena gyvybė yra svarbi“

„Pardavimai yra svarbūs, bet žmonės, su kuriais ir dėl kurių dirbame, ne ką mažiau. Toks požiūris, manau, yra vienas iš pagrindinių sėkmės veiksnių“, – sako Sandra Ivanauskienė, „Noramedos“ Specialiosios paskirties vaistų padalinio įkūrėja ir vadovė.

Šis „Noramedos“ padalinys išties unikalus, bes veikla apima labai specifines, tam tarpe ir itin retas, ligas. Pavyzdžiui, alfa-manozidozė. Tai reta genetinė liga, kai organizmo ląstelės negeba tinkamai suskaidyti kai kurių angliavandenių grupių. Tokiu būdų kaupiasi cukrus, pažeisdamas gyvybiškai svarbius organus, tam tarpe ir centrinę nervų sistemą.

Nepaisant to, kad alfa-manozidozė Lietuvoje diagnozuota vos 3 pacientams – „Noramedos“ specialiosios paskirties vaistų padaliniui, bendradarbiaujant su Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Retų ligų koordinavimo centru, pavyko užtikrinti alfa-manozidozės gydymą, kompensuojamą valstybės.

„Sunkiausias darbas prasideda tada, kai vaistas yra užregistruojamas ir pristatomas į sandėlius. Ir tai nėra primityvūs pardavimai. – pasakoja S. Ivanauskienė. – Kartais pagaunu save, kad tuo pačiu metu kalbuosi su Valstybinės ligonių kasos tarnautojais, bandau įtikinti gydytojus vaisto nauda ir galvoju, kaip padėti sergančio vaiko tėvams nuvykti iki ligoninės.“

Šiuo metu „Noramedos“ Specialiosios paskirties vaistų padalinys aktyviai dirba 3 pagrindinėse srityse: retųjų ligų, neurologijos ir neonatologijos.

„Tai ir vaistai neišnešiotiems kūdikiams, kenčiantiems nuo kvėpavimo nepakankamumo ar miego sutrikimų, ir naujos kartos vaistai sergantiems Parkinsono liga. Todėl kiekviena diena yra skirtinga, įdomi ir, svarbiausia, teikianti daug pasitenkinimo“, – sako S. Ivanauskienė.

S. Ivanauskienė viena pirmųjų Lietuvoje pradėjo dirbti su specialiosios paskirties vaistais. Pasak specialistės, jai kiekvienas pacientas, kiekvienas žmogus, yra svarbiausia varomoji jėga, suteikianti prasmę dirbti, kartais neskaičiuojant darbo valandų.

„Kiekviena gyvybė yra svarbi. Todėl kiekvienas pacientas turi gauti tinkamą gydymą, o kiekvienas gydytojas turi būti motyvuotas ir informuotas, kad galėtų tinkamai suteikti pagalbą. Mūsų darbas būti jungiamąja grandimi ir katalizatoriumi.“

Tuo pačiu S. Ivanauskienė pabrėžia, kad Lietuvos sveikatos apsaugos sistema tarp geriausių ir pažangiausių Europoje. Reta kuri valstybė investuoja į tokių ligų kaip alfa-manozidozė gydymą ar naujos kartos vaistų sergantiems Parkinsonu užtikrinimą.