Pasaulinė LOPL diena: laikas didinti žinomumą ir dalytis žiniomis

Kasmet nuo lėtinės obstrukcinės plaučių ligos (LOPL) miršta apie 3 milijonai žmonių.

Apskaičiuota, kad LOPL serga 4-6% vyrų ir 1-3% moterų, nors tikslus LOPL paplitimas nežinomas.

LOPL yra ketvirta pagal dažnumą mirties priežastis daugelyje šalių. Ir, deja, LOPL sergamumas ir mirtingumas kasmet didėja. Pasaulio sveikatos organizacija prognozuoja, kad 2030 metais LOPL bus trečia pagrindinė mirties priežastis visame pasaulyje.

Kasmet trečiąjį lapkričio trečiadienį minima Pasaulinė LOPL diena. Tai puikus laikas didinti žinomumą, dalytis žiniomis ir aptarti būdus, kaip sumažinti lėtinių obstrukcinių plaučių ligų naštą visame pasaulyje.

Tabako rūkymas yra reikšmingas LOPL rizikos veiksnys. Rūkymo sukelti kvėpavimo takų ir plaučių parenchimos pokyčiai yra tiesiogiai susiję su surūkomų cigarečių skaičiumi ir rūkymo trukme. Pasyvus rūkymas taip pat padidina LOPL riziką. Naujausiais PSO duomenimis, maždaug 50 % rūkančiųjų išsivysto LOPL.

Pasak LOPL iniciatyvos GOLD 2022, LOPL yra dažna lėtinė liga, kuriai būdingi nuolatiniai kvėpavimo simptomai ir oro srauto apribojimas dėl smulkių kvėpavimo takų ar alveolių anomalijų, dažniausiai sukeliamų dėl didelio toksinių dalelių ar dujų kiekio poveikio.

Lėtinį oro srauto apribojimą sergant LOPL sukelia smulkiųjų kvėpavimo takų pažeidimai ir parenchimos sunaikinimas (emfizema). Lėtinis uždegimas sukelia struktūrinius pokyčius, mažųjų kvėpavimo takų susiaurėjimą ir plaučių parenchimos sunaikinimą, dėl to prarandamos alveolinės jungtys su smulkiaisiais kvėpavimo takais ir taip prarandamas plaučių elastingumas. Smulkiųjų kvėpavimo takų pažeidimas gali apriboti oro srautą, o mukociliarinė disfunkcija yra būdingas LOPL požymis.

Paūmėjimai ir gretutinės ligos pablogina paciento būklę.

Kaip galime užkirsti kelią LOPL ir sumažinti jos padarinius?

  • Pacientų įtikinimas mesti rūkyti.
  • Ankstyva LOPL diagnostika ir gydymas sustabdo ligos progresavimą ir mirtingumą.
  • Vengti paūmėjimų (paūmėjimai didina mirties riziką).
  • Simptomų mažinimas.
  • Gyvenimo kokybės gerinimas ir gyvenimo trukmės ilginimas.
  • LOPL sergančių pacientų gydymas naujoviškais, efektyviais ir saugiais vaistais.
  • Kokybiško inhaliuojamųjų vaistų inhaliavimo mokymas (inhaliacijos technika).

Mes, „Norameda“, didžiuojamės turėdami trigubą terapijos derinį viename itin smulkias daleles formuojančiame „Trudell Medical International“ inhaliatoriuje, skirtu LOPL sergantiems pacientams Lietuvoje.